I Aros har vi vanligtvis regelbundna symöten varannan lördag hemma hos Helwig och Johann för att på ett trevligt vis umgås samtidigt som vi är nyttiga. På symötet finns kunniga medlemmar och en himla massa böcker att hitta inspiration ur. Vi hjälper varandra med tips och råd, och med inpassning och fållning. Varje symöte börjar klockan 13 på lämplig lördag och fortsätter till 19, eller så länge vi orkar, med trevlig te-paus när vi blir hungriga. Det uppskattas därför om alla deltagare tar med sig något te-värdigt tilltugg (kakor, choklad, tårta, kex, skorpor, frukt… vad du nu har hemma eller enkelt kan köpa).
Var?
Hemma hos Helwig i Uppsala. Aktuell länk finns i varje event på Kalendern.
När?
Lördagar, varannan vecka, klockan 13 till 19. Med vissa undantag. Se vilka datum som finns schemalagda.
När flera personer gör hosor blir resultatet mycket lika, men ändå helt olika.
Varför?
Närhelst vi träffas på evenemang så vill vi självklart bära vackra tidsenliga kläder. SCAs tidsperiod är ganska bred (år 600 – år 1600), så det finns alltid någon stil som passar just dig. För att komma på våra evenemang finns bara en regel: du måste bära ett försök till medeltida klädsel. Hur bra det försöket är beror på din egen förmåga och intresse. Förhoppningsvis hjälper symöten dig till den nivå du vill uppnå.
Hur?
Om man vill vara helt tidsenlig så är det handsömnad som gäller, men som förening håller vi inte på några sådana regler, så använd symaskinen om du tycker det går fortare. Det är att rekommendera särskilt för sömnad till barn, och dina första dräkter. De allra vanligaste materialen vid sömnad under våra tidsperioder var linne, ylle och siden i olika kvalitéer och tjocklekar. Stilar finns det också en uppsjö av, från vikingatid till renässans där estetiken varierar från enkelhet till överdådig prakt.
Nätet är en enorm resurs och det finns hemsidor som beskriver hur man kan tillverka de flesta sorters kläder. Man ska dock komma ihåg att i de flesta fall finns det inga bevarade plagg från den tid som vi söker återskapa, så mönster och konstruktioner är ofta gissningar och experiment – det är i denna bit som SCA kan sägas falla in i facket ‘experimentell arkeologi’. Vi testar våra teorier i verkligheten och ser hur bra resultatet överrensstämmer med tidsenliga förlagor, och sedan lär vi ut till andra hur vi gick tillväga.