En SCAits bokhylla

En SCAits bokhylla

För att förkovra sig i allehanda medletida ting så är böcker att rekommendera. För vår hobby finns det en hel del literatur som kan hjälpa till, och denna månad tänkte jag sammaställa ett par olika listor. Detta är självklart inte en fullständing förteckning, eftersom det finns flertalet böcker i varje ämne under solen som har med vår tidsperiod att göra.

Böcker som du borde läsa

Källan till en hel uppsjö av SCA-kunskap är självklart “The Known World Handbook”, som kan köpas direkt från SCAs huvudkontor för bara 25 dollar. En bok alla scaiter borde ha på sin hylla.

“The Flower of Chivalry” av William Marshal som levde på 11- och 1200-talet (Amazon.co.uk) skriver om ridderlighet.

“A Knight’s Own Book of Chivalry” av Geoffroi De Charny som levde på 1300-talet (Amazon.co.uk,Adlibris).

“Chivalry” av Maurice Keen som talar om ridderlighet.

Böcker som kan vara praktiska att ha

artikel11_booksTextiles and clothing 1150-1450“, “Dress Accessories” samt “The Medival Household” alla utgivna av Museum of London som katalogiserar fynden från utgrävningarna i London från 1100 till 1400-talet.

För att sy sina egna kläder från högmedeltid är “The Medieval Tailor’s Assistant” av Sarah Thursfield ett under av instruktioner och mönster och plaggbeskrivningar. Det här en perfekt guide med förklaringar och instruktioner för att rita ditt eget mönster.

För textilierna från Herjolfsnes som många försöker återskapa så har Nationalmuseum i Köpenhamn gett ut “Woven into the earth” av Else Ostergaard och den efterföljande boken med mönsteruppritningar och plaggbeskrivningar “Medieval Garments Reconstructed:Norse Clothing Patterns”. De finns också på originalspråket för den som hellre läser danska.

För den lite senare tidsperioden, 1500-talet, i England så är “The Tudor Tailor: reconstucting 16th century dress” av Jane Malcolm-Davies och Ninya Mikhaila en måste-ha-bok. Dessa damer har också gett ut tre uppföljare, den första “The King’s Servants” om manliga plagg för personer i tjänstepositioner vid Henrik den sjunde och åttondes hov. Den andra heter “The Queen’s Servants” och handlar om kvinnliga tjänares kläder vid samma tidsperiod, och den tredje som kommer ut i mars 2013 heter “The Tudor Child” om barnklädsel. Alla böckerna innehåller beskrivning av vilka material som användes och mönster för flera olika lager och plagg.

För matlagning i medeltiden finns det en nyutgiven bok på svenska “En sås av ringa värde” av Daniel Serra och Hanna Tunberg som är värd att titta på.

Den klassiska “Curye on inglysch” är en receptsamling från 1300-talets England.

Det finns en kokbok tolkad till svenska av Her UlfR Ketilsson baserad på ett antal medeltida källor “En introduktion till medeltida matlagning” som finns som en pdf att ladda ner.

Georges Duby är medförfattare till en serie böcker om vanligt liv genom historien, den andra boken handlar om medeltiden från 1000 till 1400-talet: “History of Private Life in the Middle Ages”.

I.33 aka Tower Fechtbuch (Wiktenaurer – alternativ källa) – äldsta bevarade fighting-handboken från Europa.

William Wilson: Arte of Defence för den som vill börja fäktas i SCA.

Agnes Geijers stora verk om textilhistoria – inte bara roliga fakta utan spännande skrivet.

Bengt Thordeman: Armour from the Battle of Wisby för den som vill se på källor och skapa sig en autentisk rustning.

För den som är intresserad av illuminering; vad som helst skrivet av Cristopher de Hamel. Och för den som börjar med kalligrafi finns “Kråkfötter kan bli skönskrift” av Oldfru Hawas Gota Krakfot/Margareta Hoas.

För den som kör in på 1500-tal så är “Patterns of Fashion: The cut and construction of clothes for men and women C1560-1620” samt “Patterns of Fashion 4: The cut and construction of linen shirts, smocks, neckwear, headwear and accessories for men and women c. 1540 – 1660” av Janet Arnold att rekommendera. De tittar på många av de plagg som finns kvar från den tidsperioden och analyserar alla lager och ritar upp mönster. Janet Arnolds stora verk “Queen Elizabeth’s Wardrobe Unlock’d” är baserad på textkällor från Engelsk 1500-tal, och den har inspirerat till ett par verk från italienska skriftkällor. De böckerna är “Moda a Firenze : Eleanora of Toledo” och “Moda a Firenze : Cosimo I di Medici” av Roberta Orsi-Landini.

Kontakta gärna hemsideredaktören på web@nullaros.nordmark.org med fler tips om något saknas!

Skribent: Lia de Thornegge
Månadens Artikel #10, December 2012