Medeltidsveckan som SCAit

Medeltidsveckan som SCAit

Medeltidsveckan i Visby och på Gotland är ett stort arrangemang för historieintresserade personer i Sverige. Det är den veckan på året som Gotland invaderas av tusentals av likasinnade som klär sig i snygga historiska dräkter och umgås i allmänt härlig stämning.

Styringheims Tältläger
Tältläger. Foto Jonas Evertsson

För en SCAit under Medeltidsveckan är boende i Styringheims tältläger ett självklart alternativ. Det innebär dock att man antingen måste ha en medeltida paviljong eller känna någon med extra utrymme. Det finns också ett visst antal platser för de som inte har egna tält i så kallat “crash space” – det är ett par tält som lokalgruppen, Styringheim, ställer upp som bostadstält för de som inte har egna.

Marknad - Visby
Shoppa på marknaden. Foto Jonas Evertsson
Gycklare - Visby
Gycklare och spelemän. Foto Jonas Evertsson

Många av oss som åker på medeltidsveckan har ett eget schema, fastställt sedan länge baserat på traditioner. Den första söndagen brukar det vara marknaden som gäller, eftersom det från början fanns vissa stånd som fanns bara den dagen. Den dag de spelar Shakespeare i Roma finns det många som inte skulle missa det för något i världen. Man måste äta åtminståne en glass från Glassfabriken nere i hamnen, åtminstone en omgång crepes på Rosas, och en promenad längs stranden i Visby. Inmarschen och slutceremonin, tornerspel, torneringar och föreläsningar – det finns mycket som är viktiga inslag i folks Visby-upplevelser. Övrig tid kan man mycket väl gå på föreläsningar anordnade av Medeltidsveckan, och Kapitelhusgården, eller så kan man se gycklare, besöka museer, loppisar, pjäser, och föreställningar.

Visby marknad
Marknad ovanifrån. Foto Lia de Thornegge

För SCAiter brukar marknaden första helgen vara självklart val, med en titt om kapitelhusgården som numera drivs av folk från vår förening. På måndagen sker nybörjartornering – den tornering som man bara får delta i om man har auktoriserat sig som ny kämpe sedan förra medeltidsveckan. Efter den brukar kämparna fortsätta med en tvåhandsvapenstornering. Av hävd och gammal vana sker dessa torneringar i Nordergravar, precis utanför den gamla stadsmuren. På samma ställe, på onsdagen sker den Stora Visbytorneringen, där man för att ställa upp också ha med sig en konsort, det vill säga någon som ser på och inspirerar dig till att kämpa väl. Att vinna den här torneringen brukar vara mycket prestigefyllt, eftersom det brukar vara ett stort antal kämpar som möts, och det är bara äran som finns att gå hem med. Ofta brukar våra stora prestigefyllda torneringar också komma med ett jobb på sex eller nio månader i efterhand, men den stora torneringen på Visby sker bara där och då.

Styringheims Tältläger
Mysig stämning i lägret. Foto Jonas Evertsson

Förutom dessa aktiviteter brukar många också umgås i avslappnad stil i tältlägret, som nu för tredje året ligger i Östergravar. Det Styringheims tältläger tillhandahåller för oss som bor där är drickbart vatten, inhägnat område, toaletter på plats och tillgång till dusch. Alla vi som bor i lägret hjälper till att hålla orning, går vaktpass, och med våra läger bygger den stämning som är så skön att återkomma till år efter år.

Om du vill komma med i gemenskapen surfa in på Styringheims hemsida http://www.styringheim.se/mtv och anmäl dig till nästa tältläger på medeltidsveckan idag!

Skribent: Lia de Thornegge
Månadens Artikel #29, Juli 2014

Leave a Comment