Om flaggor och sidenmåleri

Om flaggor och sidenmåleri

FlaggorVi har tidigare i artikelserien skrivit om flaggor, (Pimp your site skriven av Isabetta), och där finns en pdf med beskrivningar på olika flaggor man kan göra samt en en serie bilder som visar hur vi har gjort flaggor tidigare. Denna artikel är en utförligare beskrivning av hur man kan tillverka sitt eget standar. När vi började utgick vi från en handout från Meisterinne Katheryn Hebenstreitz – den finns också tillgänglig på nätet, och rekommenderas.

Ingredienslista

Som alla bra praktiska beskrivningar börjar vi med en lista på saker du kommer att behöva:

  • Sidenpaille, slöjsiden att måla på, väves oftast på en bredd av 120 cm
  • Ribb med resårTräribbor att göra ramar av
  • Spik, nubb, hammare, såg etc verktyg att snickra ihop ramarna med
  • Resår som metervara
  • Säkerhetsnålar
  • Häftpistol
  • Sidenfärger
  • Sidenresist, gutta av märket Pebeo
  • Papper
  • Pennor
  • artikel31_dekaSax
  • Tejp
  • Linjal, måttband
  • Plats att sätta upp ramar i fullskala
  • Gott om tid
  • Glatt humör
  • Goda kamrater

Ha en plan, och skissa i liten skala

Förlagor i liten skala på väggen
Förlagor i liten skala på väggen

Innan du börjar så är det bra att ha en idé om vad det är du vill visa upp. Om du har ett vapen eller bomärke som du använder i SCA så kan du välja det. Om du vill ha text på ditt standar måste du tänka ut något som passar in. Du måste också planera ut hur hela flaggan ska se ut (se bilden, William har klistrat upp planen på väggen). Tipset för detta är att rita upp din flagga i liten skala, med de olika motiven fördelade som du vill ha dem. Referera gärna till PDF:en som beskriver hur medeltida standar var utformade. Tips från egna erfarenheter är att inte lägga till små fristående motiv längst ute på en flagga som ska blåsa i vinden. Eftersom guttakanten är stabilare än tyget så blir små motiv längst ute på ett standar ett perfekt ställe för tyget att rivas sönder i blåsten.

Fullskalig förlaga

För att visa tillhörighet till ett visst landområde kan man med fördel lägga till element i designen som speglar detta. Tipset för att få de snygga är att hitta bilder som kan skrivas ut i rätt storlek för att användas som fullskalig förlaga. Det är förresten andra steget efter att du har bestämt dig, i liten skala, för hur du vill att din flagga ska se ut: rita upp allt i stor skala, precis så som det ska se ut när det är färdigt. Detta kan man med fördel göra på de rullar av papper som finns på IKEA (Måla, 47 cm x 30 m) för barn att rita på. För en tre meter lång flagga ger en höjd vid flaggstången på 50 cm en ganska trevlig vinkel, vilket man kan klämma in på en sådan ritrulle. Eftersom tyget är tunt går det bra att lägga det uppspända tyget ovanpå förlagan och rita av.

Detta förarbete kan ta en hel dag, men det kommer att göra jobbet att måla flaggan så mycket enklare. Efter två omgångar av flaggtillverkning är erfarenheten att allt som allt tar det tre dagar i anspråk.

Utrustning att skaffa och tillverka

artikel31_ramformFör att kunna arbeta med det siden som är lämpat till flaggor behövs det ramar att spänna upp dem i. Sidenpaille är så tunt att när det blir blött av färgerna så kommer det att slakna lite, men om man spänner upp tyget med resårband så kommer detta inte att bli ett problem. Till detta behöver man alltså skaffa resår och säkerhetsnålar. En förpackning brukar innehålla 10 meter, vilket räcker långt. Klipp av bitar som är cirka tio centimeter långa och häfta fast dem med jämna avstånd på ramen. För att fästa tyget ta tag i resåren, lägg tyget ovanpå och nåla genom båda materialen med en säkerhetsnål från ytterkanten inåt.

Hur ramarna ska se ut beror helt och hållet på hur dina flaggor ska se ut. Tipset från våra två flagghelger är att göra ramen som passar den färdiga flaggformen och klipp ut den ur tyget innan du spänner upp den på ram.

Gutta i sex färgerFör att klippa ut flaggformen från tyget kan vi varmt rekommendera att lägga en rand gutta som är bred nog att klippa genom. Guttan kommer nämligen fungera som ett temporärt skydd för tygkanten, och du kan spänna upp det utan att behöva fålla. Vi gjorde detta genom att lägga ut papper på golvet, lägga ut tyget så rakt som möjligt ovanpå det och rita ut linjer med blyerts och lång linjal. Fyll sedan i blyertslinjerna med gutta, i en ganska bred rand som du kan klippa rakt igenom. Denna rand måste torka i ett par timmar innan du kan klippa genom det utan att förstöra din sax. Det finns många olika sidenresist på marknaden, men vi rekommenderar gutta av märket Pebeo (se bild till vänster). Den är bäst i test, och om du inte använder upp allt på en gång klarar sig en öppnad tub bra i minst två år, enligt vår erfarenhet som hade två år mellan gångerna och öppnade guttatuber som fungerade perfekt även andra gången. Pebeo Gutta finns i sex färger: Ofärgad, vit, svart, guld, silver och koppar. De kommer också i praktiska tuber med applikatorspets så att man enkelt kan “rita” ut de linjer man behöver för att dela upp färgfälten.

Tips när man jobbar med gutta är att vara väldigt försiktig. När du väl har vidrört sidentyget med guttan så sitter det fast. När du ska dra långa raka linjer, jobba med hela armen snarare än med fingrar eller handled. Mycket viktigt är också att se till att din sträng gutta verkligen har trängt igenom tyget, för om det finns någon liten tråd siden som inte har täckts med gutta så kan sidenfärgen rinna igenom och fylla i ett fält som inte ska vara den färgen. Färg torkar väldigt fort på så tunt siden, guttan tar lite längre eftersom det är ett tjockare medium, men så länge det har trängt igenom tyget så kan man måla direkt efter att kantlinjerna ritats upp med gutta. Det är dock oftast en dålig ide eftersom då är risken att smeta ut våt gutta på tyget väldigt hög.

Arbetsgång

Nu har du alltså:

  • bestämt dig för hur du vill att ditt standar ska se ut,
  • ritat upp det i fullskala på papper, med förlagor utskrivna i rätt storlek för att passa in,
  • markerat ut flaggan på tyget med gutta, och klippt ut formen
  • spänt upp flaggan i ramen

Nästa steg är att lägga den uppspända flaggan ovanför din förlaga och överföra konturerna från papper till tyg. Det går bra att göra det med blyerts, eller för den modige direkt med gutta. De viktiga linjerna är de konturer som definierar separata färgfält. Det är extra viktigt att se till att guttan har gått igenom tyget här och förseglat varje färgfält. Man kan med fördel använda gutta i lämplig färg för att lägga till detaljer på större fält. Det vill du göra innan du målar, om du gör det i efterhand måste du applicera gutta på båda sidorna av tyget för att det ska synas på båda sidor.

Måla ljusa färger först
Måla ljusa färger först

När konturerna har torkat är det dags att måla. Eftersom sidenfärg är som det är och tyg är som det är så kommer färgen att sprida sig väldigt väl. Den färg som vi använde, DEKA sidenfärg, är ganska tunn, och torkar fort. Om man vill måla stora fält så är tipset att jobba så fort som möjligt, så att du målar vått i vått. Låter man färgen torka kommer det synas kanter. Man kan använda penslar, fyrkantiga eller runda, i den storlek och utformning som man trivs bäst med. En fara med för styva penslar är att färgen kan sprätta och landa på fel fält, så undvik gärna dem. Börja med ljusa färger och arbeta dig mot de mörkare. Om du har råkat missa någonstans i en kontur så kommer färgen att flyta ut i fel fält, och det är lättare att fixa det om det är en ljusare färg som runnit ut i ett mörkare fält. Du kan bättra på kanten med gutta och sedan måla över med den mörkare färgen.

Vissa färger vill man ha flera lager av, och den andra applikationen kommer vara  besvärligare än den första eftersom färgen inte kommer flyta ut lika mycket.

Färdigställande – Fixera, fålla, fira

Färdigmålade flaggor Färdigmålade flaggor Färdigmålade flaggor Färdigmålade flaggorNär allt är målat återstår bara att låta det torka i ramen, plocka ner flaggan, stryka på det med tillräcklig värme tillräckligt länge (5 minuter på alla ytor, beror på din färg) så att färgen fixeras. Detta kan man med fördel göra medan man tittar på en film eller tv-serier. Sedan måste man fålla kanterna och sy på en strumpa för att kunna sätta upp flaggan på en pinne. Ta sedan med dig den på alla evenemang och alla kommer beundra dig och ditt arbete.

Från arbetshelgen 2014 monterade vi en kamera som tog en bild var tredje minut. Den timelapse-videon finns att se på YouTube.

Flaggorna flyger på Visby 2014

Skribent: Lia de Thornegge
Månadens Artikel #31, September 2014

Leave a Comment