SCA och barn
Att vara med i en förening och samtidigt vara förälder kan te sig väldigt olika beroende på föreningens natur. SCA är en förening som både rymmer föräldrar och barn liksom andra vuxna och ungdomar. Det finns aktiviteter för både vuxna och barn, beroende på vilken tillställning i SCAs regi som man deltager i. Vissa saker är mer barnvänliga och vissa saker är inte lika anpassade för barn. Mycket beror på intentionerna hos arrangörsgruppen till eventen.
Barn kan delta i SCAs olika aktiviteter tillsammans med målsman fram tills dess att man är myndig. Om man innan dess vill åka på något själv som barn/ungdom så behöver man en ansvarig vuxen på plats för att få delta. Detta handlar om att någon vuxen alltid måste ha första ansvaret för en person under 18 som deltar i SCAs aktiviteter, både av rent praktiska skäl och juridiska. SCA är en internationell förening med många regler som härstammande från den amerikanska moderföreningen och det blir då även en försäkringsfråga att minderåriga har en ansvarig vuxen med.
I föreningen SCA finns numera medlemmar i alla åldrar, från nyfödda till pensionärer. I Sverige har antalet barn och familjer som är medlemmar exploderat de senaste 5-10 åren. Det är bara när du som förälder känner att det känns bra att ta med ditt barn som avgör när och om du kan ta med barn. Vissa event tydliggör att de är inriktade på att vara familjeevenemang och har då mer aktiviteter inriktade på att roa hela familjer medan vissa evenemang kan listas som “blöta” vilket innebär att större mängder alkohol tillåts att förtäras. Då är det kanske inte lämpligt att ta med barn till dessa evenemang, men i slutändan avgör du som förälder. Det är fullt möjligt att både hinna umgås med sina barn på eventen och göra saker för sin egen del som vuxen. Det är till och med möjligt att ta på sig ansvar och arrangera eller inneha andra ansvar och samtidigt vara förälder i föreningen. Huvudsaken är att man är bekväm själv med sin roll och sina åtaganden.
Det finns många olika aktiviteter som i SCA är speciellt riktade till barn i olika åldrar. I varje kungarike finns det ämbetsmän som är ansvariga för de yngre i föreningen, kallade Minister of Youth (MoY). Det kan finnas MoYs även på furstendömesnivå som i Nordmark eller lokalgruppsnivå om det finns någon medlem som är intresserad av ämbetet och uppgiften. MoY är ett ämbete som är menat att vara en resurs för föräldrar i föreningen, för våra unga och för dem som är involverade i våra barnaktiviteter som uppmuntrar barn och unga att lära mer om vår förening /SCA, medeltiden och renässansen med allt vad det innebär. MoY-ämbetet hjälper även till att skapa förutsättningar för och stötta möjligheter för ungdomar och barn att delta i aktiviteter som är anpassade för just dem. Vi vill hjälpa våra unga och deras föräldrar att vara aktiva och viktiga medlemmar i föreningen SCA. MoY kan även hjälpa autokrater, frivilliga och föräldrar genom att vara rådgivare vid arrangemang och/eller organisera workshops, aktiviteter och andra möjligheter som gör att våra unga blir mer involverade i föreningen SCA.
Ungdomar och barn i SCA behöver oss – och de behöver dig (som förälder, som ung eller vuxen som är intresserad av att hjälpa till). OM Du vill att det skall vara barnaktiviteter på något evenemang som är på gång, eller om du är intresserad av att hjälpa till med barnaktiviteter på något framtida event – så kontakta ansvarig autokrat och erbjud din hjälp!
Barnaktiviteter
I SCA i Sverige idag (Nordmark) finns regelbundet barnaktiviteter på olika evenemang eftersom det finns gott om barn i Nordmark. Aktiviteterna nedan förekommer både som organiserad aktivitet, spontan aktivitet och “privat” förekommande aktivitet (t ex i någons tältläger eller i någon hörna på ett evenemang) som leds av ansvarig förälder eller annan vuxen.
Olika exempel på aktivteter
Textil hantverk: med inriktning på textila enkla tekniker såsom band och snoddtillverkning genom enklare vävning eller flätning med bandgrind, brickor eller fingrar som hjälp.
Textilt hantverk: textil inriktning med enklare handsömnad och broderi.
Läderhantverk: enklare tillverkning av t ex läderpung o dyl.
Textilt hantverk: ull, kardning och tovning, att spinna garn.
Hantverk: att tälja i trä.
Metallhantverk: metalltrådsarbete, gör enklare saker som vikingasmycken och ringar med koppartråd.
Textilmålning: måla en medeltida gobeläng med textilfärg.
Dans: historisk dans för barn till inspelad eller levande musik.
Sång: att sjunga medeltida enklare sånger tillsammans.
Sång/dans: sjung och dansa till medeltida ballader eller enklare medeltidsinspirerade folksånger. (T ex jag såg en ulv en räv en hare…)
Kämpalek för barn: slåss som riddarna men med skumgummi- eller latex-vapen! Träning och regelgenomgång samt torneringar. ( Från 3 år >, eller då barnet kan börja förstå regler…) Speciella avgränsade områden, “barnlist” finns på t ex Dubbelkriget och andra evenemang för att begränsa området där barn fäktas.
Tung kämpalek med rustning för barn: kämpalek med rustningskrav för barn 6-17 år. Mer regler och lite hårdare tag. Torneringar har hållits 2 ggr i Nordmark på Dubbelkriget 2013 och 2014. För mer info läs bl.a. http://marshal.aethelmearc.org/policy/youthheavy.pdf
Bågskytte: möjlighet att skjuta med pilbåge på halmtavla, övningstillfällen med instruktör samt tävling. Målsman måste vara med, och en bågskyttemarsk arrangerar. Ibland kan man låna pilbåge och pilar men om man skjuter regelbundet på event är det bra att skaffa egen utrustning.
Delaktighet i matlagning: när det lagas mycket mat är barn givetvis välkomna att hjälpa till kring köket och få möjlighet att känna delaktighet, men ett krav är här att målman ansvarar för barnet under matlagningen då det kan förekomma knivar och vassare skalverktyg och hygienen är viktig. En mycket uppskattat aktivitet hos många! ( T ex skala morötter, skala skållad mandel, hacka grönsaker, rulla marsipankulor mm).
Medeltida målarkonst: illumination – enklare målning av motiv och figurer som kan användas vid scrollmålning.
Pyssel: rita och måla – med historiska motiv som i ritböcker.
Måla/rita: skapa fönstermålningar med färg och OH-plast.
Sagostund: Teatergillet eller frivillig vuxen/ungdom berättar en saga som förstärker den historiska känslan! Det kan handla om drakar, prinsar, prinsessor, äventyr, troll, älvor osv. Traditionella sagor, legender, myter, folksagor och nyskrivet material har förekommit.
Lek/spel: Kubbtornering, historiska lekar och spel såsom backgammon, kvarn mm spelas under organiserade former eller spontant.
Vattenbäreri: Vid alla torneringar och organiserad kämpalek för vuxna behövs vattenbärare som hjälper till att ge vatten till kämparna. Detta är en mycket lämplig syssla för barnet som tycker om att vara med de vuxna i deras lek och hjälpa till. Det finns alltid en vuxen ansvarig vattenbärare som du kan erbjuda ditt barn (och kanske även din) hjälp. Denne person kommer ge dig mer information om hur det går till på plats. Vattenbärare är något som uppskattas mycket av kämparna.
Barnbankett: Ibland anordnas måltider endast för barnen på eventet, kallade barnbanketter eller picknickbankett för barn eller familj. Då hjälper föräldrar till att ordna med mat som antingen köps in gemensamt eller så blir det i form av knytkalas. Detta är alltid uppskattat av barnen, och föräldrar.
Förälders ansvar, regler och praxis, utrustning
Evenemang inom SCA känns ofta mycket barnvänliga då många deltagare känner varandra och känner igen barn som tillhör föreningen, även om barnet tillhör någon annan medlem. Under evenemang inom föreningen kan man ofta låta sina barn röra sig relativt fritt på de områden som vi förfogar över. Givetvis bör man dock som förälder kolla extra noga om något område är trafikerat eller t ex nära till vatten. Riskområden kan finnas. Barn på evenemang springer gärna runt och leker vilt, men det är alltid förälders ansvar att hålla koll på det egna barnet, oavsett hur säkert det känns, överlåt inte detta ansvar till “övriga” deltagare. Särskilt barn i förskoleåldern behöver mer tillsyn eftersom de till skillnad från äldre barn inte alltid hittar tillbaka till förälder i en ibland rörig och okänd miljö.
För att göra medeltidsleken bättre och säkrare för alla som deltar i SCAs aktivteter finns det några grundläggande oskrivna regler som det kan vara bra att känna till som förälder med barn i SCA.
– På alla evenemang skall man försöka ha moderna saker väl gömda så att de inte förstör den önskade känslan av medeltid. Således är leksaker till barn som syns och är typiskt moderna såsom ipads, datorer, digitala spel, plastleksaker osv något som inte bör förekomma på allmänna ytor på evenemang (särskilt i Sverige, i andra delar av SCA som tex Europa och USA kan annan praxis finnas). Fråga gärna en autokrat för evenemanget om det finns någon speciell plats där detta är tillåtet, annars gäller den oskrivna regeln att moderna saker håller till där man har sin sovplats.
– Aktivteter för barn är inte detsamma som aktivteter med barnvakt. Barn under 6-7 års ålder (åldern är såklart lite individuell) bör ha sällskap med en vuxen när de skall delta i en organiserad aktivitet. Ibland kan du som vuxen då också delta i aktiviteten, ibland räcker det med att du finns i närheten. Om du skulle lämna aktiviteten, låt alltid ansvarig få veta var du tar vägen och/eller lämna ett mobilnummer där aktivitetsansvarig kan nå dig. Om du är på ett evenemang utomlands där engelska används som huvudspråk, så kolla om barnaktiviteten hålls på ett språk som ditt barn förstår. Annars kan du kanske vara med och översätta.
– Om ditt barn leker på egen hand se till att hen vet var hen kan hitta dig om något händer (t ex vid olycka, bråk osv.).
– Vissa siter (evenemangsplatser) är lokaliserade nära vatten eller skog. Små barn bör inte lämnas att leka ensamma nära vatten pga. risk för drunkning eller tillåtas springa alltför långt ut i skogen pga. risk att gå vilse. I leken är det så lätt att de glömmer bort regler. Om ditt barn leker ensamt med flera kamrater i skogen – se till att alla i gruppen är medvetna om att man lämnar INGEN ensam kvar i skogen när man går tillbaka. Och ingen går ensam tillbaka om sträckan är lite längre, då bör alltid en kamrat följa med och hålla sällskap så ingen går vilse på egen hand. Ofta är barnen väldigt duktiga på t ex att springa och hämta vuxenhjälp om någon incident inträffar.
– Om eventet har en speciell plats där barn kan sitta och pyssla, rita osv. och ditt barn gillar att vara där; hjälp gärna till att hålla ordning efter att ditt barn lekt färdigt så att platsen hålls städad och fin när nästa gäng barn dyker upp. Privata saker samlas ofta ihop varje kväll/natt under evenemang och läggs i “lost och found” där man kan hitta dem när något kommit bort. Det är lätt hänt att saker försvinner när barn leker på egen hand och glömmer var de lagt sina saker, men även efter event brukar det utlysas listor på upphittade saker som man då kan göra anspråk på.
– För att göra känslan av historisk tid så verklig så möjligt (i SCA talar man om “Drömmen om medeltiden”) så uppmuntras alla föräldrar att fundera över barnets utrustning för dagligt bruk; om hen har en vattenflaska t ex – sy en enkel tygpåse till denna så att inte plasten syns! Se till att slänga eller täcka över/byta ut plastförpackningar till frukt, godis, snacks och andra saker, och används istället kanske en träskål eller någon annan tidsenlig förpackning. Lämna inte moderna plastleksaker framme på allmänna ytor! Även moderna babyfiltar, barnvagnar osv. skall helst täckas med något som ser mer historiskt korrekt ut. SCA är inte en reenactmentförening som kräver helt tidsenlig utrustning, men vi vill gärna att alla gör sitt bästa för att bidra till en så god medeltida stämning som möjligt utifrån sina förutsättningar. En skrinda med fårfällar är en god ersättning till barnvagn på evenemang och det finns många föräldrar i föreningen som säkerligen har ännu fler goda idéer och tips för den som är ny!
– Om du har riktigt små barn med dig, se gärna till att ha extra plastpåsar med som du kan stoppa blöjor i och sluta till, så att inte stinkande blöjor slängs i allmänna soppåsar på event. Eller ännu bättre – finns det stora sopcontainers på evenemanget – släng blöjor direkt där för allas trevnad.
– Regler för barn som slåss med boffervapen (skumgummi- och latexvapen) när de leker (inte torneringar): Slåss INTE med full kraft, kontrollera dina slag så att de träffar din motståndare (kompis) lätt och inte orsakar skador, blåmärken eller gråt. Slå ALDRIG mot huvudet eller halsen, slå inte någon som står med ryggen mot dig och slå aldrig mot skrevet.
-Regler för barn som slåss med träsvärd: Slå aldrig mot kroppen, fäktas endast svärd mot svärd eller svärd mot sköld.
Dessa regler är allmänna och föräldrar bör träna sina barn noga i dessa regler för att onödiga skador ej skall uppstå. Dessutom är det bra att tala med sitt barn om hur viktigt det är att svärdsleken skall vara rolig, man slåss inte på allvar, och det är särkilt viktigt att inte slåss hårt mot barn som är mindre än man själv. Det kan låta självklart med dessa regler, men barn som är ovana vid vilda svärdslekar måste matas med dessa viktiga regler mycket i början för att komma in i leken på ett så bra sätt som möjligt. Att slå någon för hårt leder aldrig till att det blir roligt. Men är man med i svärdsleken måste man också förstå att olyckor händer, och då man är med får man i viss utsträckning leken tåla. Ledsen kan man bli, men att bli arg på en kompis som glömmer sig lite i leken är inte heller något bra alternativ. Vi uppmuntrar alla barn som leker svärdslekar att lära sig att om man råkar göra fel och slå någon så att denne blir ledsen, då måste man också be om ursäkt, säga förlåt och försöka trösta den som fått ont.
Kläder
Att klä sitt barn inför deltagande i medeltidslek inom föreningen SCA är ett kapitel för sig. SCA kräver för deltagande i vår lek “ett försök till dräkt”. Vad detta betyder är upp till individuell tolkning. Kanske är det en prinsessklänning som man köpt i en affär, en gammalt lucianattlinne som du färgat grönt eller ett par enkla enfärgade byxor med en enkel hemsydd tunika ovanpå, eller en folkdräktsliknande skjorta tillsammans med ett par puffiga haremsbyxor för barn, eller ett tygstycke, dubbelvikt med utklippt hål för huvudet och ett skärp av rep kring midjan.
Eller så är det en historisk dräkt som du lagt ner några eller massor med timmar för att sy i ett tyg som du tror är historiskt riktigt. Historiskt korrekta tyger är bl a linne, ulltyg av olika tjocklek, siden, sammet och hampa. Men det går även att använda vissa typer av bomullstyg och tyger med syntet i då de kan se ok ut, och ibland är mycket billigare. Det finns mönster att köpa till medeltida barnkläder och det är även relativt enkelt att göra själv med lite vägledning från någon i föreningen, eller med hjälp av tips från webben.
Tidsperioden för kläder i SCA sträcker sig fram till år 1600. Detta innebär att du kan sy kläder till ditt barn som både är vikingatida, medeltida eller hör hemma i renässansen eller 1580-talets England. Du väljer själv hur specifik du vill vara gällande dräktens tidstillhörighet. Fokus ligger mestadels på centraleuropeisk medeltid med det finns de som väljer öst- eller sydeuropeiskt mode som t ex en bysantinsk dräkt från omkring 1000-talet, eller en ottomansk dräkt från 1500-talets Turkiet eller kläder passande för Romarriket eller till och med ett utomeuropeiskt mode som japanska kläder som faller inom tidsperioden. En fördel med SCA är just att valfriheten är stor.
Barn kläddes förr i kläder som var miniatyrer av de vuxnas. Undantaget är de riktigt små barnen som under vissa perioder lindades in i tygstycken snarare än kläddes. De lite större barnen kläddes ofta i kläder som var könsneutrala, dvs. även pojkar hade långa koltar eller särkar och små flickor hade inte hellånga särkar eller klänningar. Ännu något större barn hade kläder som helst efterliknande de vuxnas mode. Den historiska klädedräkten är också starkt kopplad till de ekonomiska förutsättningar som man hade under tidsperioden i det aktuella geografiska området och den socioekonomiska gruppen. Rika människor klädde sig oftast mycket annorlunda från den fattige.
De tidigare kläderna är enklare att sy eftersom koltar, särkar och hosor, hättor och mantlar är sydda av få delar som är enkelt sammansatta. Senare kläder är mer kroppsnära konstruerade och sammansatta av fler stycken som sitter ihop i mer komplicerade vinklar. Underkläder ser under senare period inte heller ut som det yttre lagret kläder utan är konstruerade i enklare modeller; skjortor och hosor bars under mer avancerade doubléer och brokor, slitsade eller ihopsnörade ytterplagg, hovklänningar osv. Även varma ytterplagg var mer skräddade och avancerade i modellerna, rockar och kappor i olika snitt användes av både pojkar och flickor istället för mantel under senare perioder (1400-tal och framåt).
Huvudbonader var vanligare för vuxna men det finns målningar som visar barn i huvudbonader som också de var i samma modeller som vuxnas. Även blomsterkransar bars ibland av barn, dock helt olika de flesta som man kan köpa på medeltidsmarknader. En enkel hätta eller coif kunde också användas.
Sovarrangemang och mat
På evenemang i SCA erbjuds ofta frukost, lunch och kvällsvard/bankett som del i priset eller som något man kan beställa extra och betala i förväg – läs annonsen för evenemanget så står infon där. Matpriser varierar mellan event men ofta erbjuds barnportioner till något reducerat pris. Ibland kan specialkost erbjudas till allergiker och vegetarianer men då måste man skicka ett meddelande till autokrat eller matansvarig (matokrat) och få bekräftelse på detta om man önskar specialkost. Tänk på att all matlagning och alla arrangemang i föreningen görs ideellt av någon så ställ inte för höga krav och var medveten om att någon gör en extra ansträngning på sin fritid för din skull. Har du mycket speciella önskemål kan det vara bäst att ordna sin mat själv. Då kan man ta med en kylväska och ha den vid sin sovplats. På många evenemang är det bästa sättet att hjälpa till att ställa upp som frivillig i köket under några timmar, då lär man ofta känna folk under trevlig former.
Vid tältläger arrangerar ofta deltagarna egen matlagning i matlag tillsammans med några andra. Då använder man öppen eld eller byggda eldstäder och lagar sin egen mat utomhus. Detta tar mer tid men tillför mycket stämning till medeltidsleken. Barn kan också lättare hjälpa till när det är mindre matlag som arrangeras av den egna familjen och närmaste kretsen vänner i föreningen. Det är då bra att ha något extra bord med sig för att kunna hacka och skära saker på samt förvara alla kärl och tallrikar. Ett soltak är också bra att ha för att vara lite skyddad vid matlagningsarbetet i soligt sommarväder.
För att kunna äta på evenemang krävs att du har med dig egen tallrik/bestick/mugg att dricka ur som ser ut att vara historiskt så riktiga som möjligt. Detta gäller även för barn. Det kan vara bra att ha en tygpåse eller en korg att förvara detta i så att det blir enkelt att ta med till olika måltider. Diska gör man själv i diskhoar som sätts fram efter måltiden någonstans i närheten av matserveringen. Så en torkhandduk kan också vara bra att ha med, och kanske en lite duk att ha på sin matplats och om man vill en ljusstake för kvällsbruk.
Sovarrangemang varierar också lite från event till event. Vanligt är sovplats på golv då man tar med egen luftmadrass/liggunderlag och sovsäck/täcke och kudde, lakan eller sovplats i säng då man tar med egna lakan eller sovplats ute i tält då man tar med all utrustning själv. Tältet skall då (förutom i undantagsfall när man kan dölja ett modernt tält i t ex ett skogsbryn) vara ett historiskt tält, en “paviljong”, som man själv inreder efter förmåga, önskemål och ekonomi. Ibland finns det olika sovavdelningar vid inomhusförläggning, uppdelat på lugnt och “party”, ibland avdelningar avsedda för deltagare med och utan barn. Det beror på evenemangets natur, och om inget står i annonsen om detta så kan du alltid maila ansvarig autokrat och fråga om du undrar.
Skador
Om det skulle hända att ditt barn skadar sig på ett evenemang finns det oftast en sjukvårdsansvarig som är ansvarig för lättare vård och att skriva en rapport om det inträffade. Denna person kallas “chirurgeon”. Personen ifråga har någon form av sjukvårdskunskap och kan hjälpa till med plåster och linda stukningar t ex, men vid allvarligare skador kontaktas den vanliga vården i Sverige.
Utmärkelser
I föreningen finns det ett belöningssystem som påminner om scouternas och traditionella diplom för t ex uppnådda mål i simskola. Detta innebär att ditt barn (och vuxna) kan få “cred” och uppmärksamhet för att man varit med och hjälpt till på event, eller visat sig duktig på något som vi sysslar med inom föreningen. Vi kallar utmärkelserna vid olika namn beroende på vad de syftar till att uppmärksamma och i samband med att man får dessa utmärkelser får man även en så kallad “scrolla” – ett målat/illuminerat och kalligraferat dokument som berättar om varför du får utmärkelsen.
Ibland får man även ett så kallat “token”, vilket är en lite attiralj som också symboliserar utmärkelsen. För barn finns det i Sverige / Nordmark fyra utmärkelser i nuläget vilka kallas “Nyfikna Ekorren”, “Snabba Haren”, “Skimrande Enhörningen” och “Modiga Lejonet” (se http://www.nordmark.org/reko.php) För vuxna finns ännu fler som du också kan läsa om i länken. Dessa utmärkelser skall fungera både som belöningar och som morötter för medlemmar som aktiverar sig inom föreningen. Utdelning sker under så kallade “hov”, där regenterna; i Nordmark har vi en Furste och en Furstinna, samlar folket och kungör olika ärenden. Vid dessa hov följer man etiketten att stå upp och buga/niga när kronorna tågar in och sätta sig när man får tillåtelse och att göra samma sak vid procession ut. Under hovet kan man “hurra” när någon skall firas, men då används orden “VIVAT” (singular) och “VIVANT” (plural) istället för hurra. En härold ropar före och populasen svarar. Ofta kallar regenterna även fram alla närvarande barn på hovet så att de känner sig delaktiga och ibland får de då också ett litet token som minne.
Barngillet Silverhjulets Sällskap
I Nordmark finns också en sammanslutning för de barn som finns i Nordmark, kallat Silverhjulets Sällskap. Syftet med barngillet är att det skall vara som en klubb för barn så att alla barn som kommer ifrån Nordmark ( Sverige) skall kunna känna sig trygga och bekväma i att de tillhör en större grupp barn som alla har något gemensamt, särskilt vid resor inom SCA utanför Nordmarks gränser. Det finns ett token i form av en sydd vimpel i Nordmarks färger med en ficka på baksidan och ett tryckt silverhjul på framsidan som barn som inte redan är upptagna i gillet kan få under ett hov eller vid lämpligt tillfälle. Silverhjulets sällskap har en samordnare (för närvarande Willhelmina Weydehartz mka Malin Tjerngren) som man kan vända sig till vid frågor. Det är fritt fram att anordna aktiviteter inom barngillet för alla medlemmar. Det finns även en facebooksida kopplat till barngillet. Sidan heter “Silverhjulets Sällskap Children of Nordmark” och där kan du som förälder gå med i gruppen för att skapa kontakter, fråga något eller t ex söka efter begagnade kläder.
Länkar som kan vara av intresse:
- http://www.sandradodd.com/duckford/children
- http://socsen.sca.org/special-deputy-for-family-and-youth-programs/
- http://webcentre.co.nz/kk/children.htm
Fotografier av Malin Tjerngren
Skribent: Willhelmina Weydehartz mka Malin Tjerngren
Månadens artikel #33, November 2014