Medeltidsaffärer i Uppsala
Ställen att shoppa tyg, pysselmaterial och andra medeltidsintressanta saker i Uppsala
I april skrev jag om utflyktsmål med saker att se som har medeltida intressen, denna månad är det dags att berätta om de butiker man kan hitta användbara saker för medeltidshobbyn i Uppsala.
Museibutiker
För att återkoppla till den finns det alltid museishopparna i anslutning till Museum Gustavianum, Upplandsmuseet och Gamla Uppsalas besökscenter. Där hittar man mestadels vetenskaplig literatur om Vikinga- och Vendeltid, doktorsavhandlingar från Uppsala Universitet finns alltid i Gustavianums butik. Hos alla tre kan man hitta produkter från Historiska Glas som gör replikor av medeltida och tidigare glasfynd. Bägare, vinglas och karaffer i olika utformning.
Tygaffärer
Tygaffärer finns det tre eller fyra stycken i centrala stan. För det första kedjan Ohlssons Tyger & Stuvar som finns genom hela sverige och ligger på Vaksalagatan 7 mitt emellan Dragarbrunnsgatan och Kungsgatan. De har ständigt ett grund-utbud av linne i medelgrov kvalitet, och ibland finare typer inne. De brukar också ha ylle säsongsvis, tjockare varianter på vintern och tunnare tyger på sommaren. I fyndhörnan kan man nästan alltid hitta kostym-ylle i stuvbitar, och längst inne i butiken längs bakväggen finns ofta blandtyger, linne/bomull, till riktigt bra priser. Deras sortiment med band och snören är också värt att titta på.
Babra Sy har symaskinsreparation och ett digert tyglager med siden och ylle alltid inne. De har även Gütermans hela sortiment med tråd, inklusive sysilke, vilket gör det värt att besöka när man saknar den rätta färgen silketråd och vill ha den i handen. Den har sin lokal på Vretgränd 16.
Det andra alternativet i Uppsala när det gäller att köpa Gütermans sysilke är att gå till Sivia Torg där Symaskinsboden ligger på adressen Roslagsgatan 2. De har också hela sortimentet till aningen billigare pris.
I södra förlängningen av gågatan ligger Tyg-centrum på Kungsängsgatan 21A. Här finns de riktigt bra tygerna. Fina kvalitéer av ylle, siden och sammet finns för det mesta i sortimentet, och finns det inte så beställer de hem det åt dig. Linne finns här också i allt från fint till grovt och i alla färger. De säljer också sidentråd, men det är Seta Reale som jag tycker inte har lika hög kvalité som Güterman, och sysilket är lite för tunnt för handsömnad. Sammets- och sidenband samt även spetsar finns här i de flesta bredder och färger. I denna butik tar de dock inte emot kortbetalning, så ta med kontanter när du kommer hit för att handla! I norra änden av Dragarbrunnsgatan (på nummer 18) ligger till sist Garnspecialisten/Tyg & Rum. De har mestadels inredningstextilier, men inte så mycket tyg inne. Dock har de ett stort sortiment av beställningsvaror. Istället för tyger hänger här ställningar med tygprover som de beställer hem åt en. Om man vill sy gardiner eller ny soffbeklädnad är detta butiken man ska gå till först. I Garnspecialistens hörn av lokalen finns alla möjliga stickgarn, broderigarn och lintråd. Hit går jag när jag ska handla Bockens lingarn. De har knyppeltrådar i de flesta tjocklekar, från 100/3 till 30/2 och de flesta finns i oblekt, halvblekt och blekt. Man måste dock fråga efter dem i kassan. Här finns också Anchors sortiment med broderiylle.
Övriga pysselbutiker
För att hitta ännu mer garn att sticka med så är Yll & Tyll på Bredgränd 7C verkligen att rekommendera. En av de mest välsorterade garnbutiker i mälardalen, skulle jag vilja påstå. Här finns även vissa vävgarner.
Brevid Yll&Tyll ligger dessutom Uppsala Färg på Bredgränd 7 som har konstnärsmaterial och dessutom väldigt många av Panduros produkter. Vill man börja med kalligrafi och illumination är detta butiken att besöka i stan. De har tunna bläckpennor, pennstift och bläck, de har gouache-färger och lämpligt papper att börja med. Här har jag även handlat en ren grafitpenna som jag använder när jag ska föra över broderimönster till tyg. Den är mjuk och lätt att använda och försvinner enkelt från tyget när konturerna är broderade färdigt.
Mitt emot Tyg-centrum finns Myrorna på Kungsängsgatan 20. Här kan man fynda festväxel och ibland tyg och garn som går att använda. Tillbehör till pyssel kan man hitta här ibland också, till exempel broderiramar eller stoppnålar, men det gäller att komma in rätt dag. Myrorna har även en andra butik i Uppsala på Sysslomansgatan 16-18. Här finns de lite större sakerna som till exempel möbler och mattor som man kan omvända till medeltida syften. Ermingard tipsar om Bäckar Små som har flyttat till S:t Persgatan 26 D snett emot den bakre ingången av Kvarnen. Där finns grejor, ibland bra, ibland mindre bra. Emmaus i Gryttby har ofantligt mycket saker. Har hittat handvävt ylle där, och böcker. Emmaus har också en lokal på Hjalmar Brantingsgatan 1 vid Vaksala torg. Det finns många fler second-hand butiker i Uppsala, jag kan rekommendera en titt på den här hemsidan som listar ett antal av dem. Vaksala torg på lördagar är ju platsen att gå för att fynda. Där kan vem som helst ställa upp ett stånd och sälja sina prylar. Kan vara värt att gå dit tidigt dock, innan alla andra länsat stånden.
Det finns också en hel del antikbutiker i Uppsala där man kan hitta en del matnyttigt. I centrala stan finns Två Sekler, två dörrar från Myrorna på Kungsängsgatan 20 och Erica Antik på Linnégatan 1 ligger precis invid ån i andra änden av stan.
Medeltida matlagning
Ermingard tipsar vidare om Kina-Li på Väderkvarnsgatan 26 vid Vaksala torg som kan tillfredsställa dig om du känner ett behov av att laga ett medeltida vaktelrecept. Mataffären på Sivia torg brukar ha rosenvatten, verjuice, kryddor, matvete med mera ovanliga varor som en medeltidsmatlagare behöver.
Böcker
I Uppsala finns en hel del antivkariat förutom de stora bokhandlarna, Studenbokhandeln på Sysslomansgatan 7 och Akademibokhandeln LundeQ i Forumgallerian. Det bästa antikvariatet är nog Röda Rummet som ligger i tre lokaler på Dragarbrunnsgatan 56-58. De har allt från modern skönlitteratur till första utgåvor av ovanliga verk. Här kan man hitta instruktionsböcker, inspirationsböcker, konstböcker och mycket mer, och har de inte det särskilda verk som du är på jakt efter kan de ofta leta reda på det åt dig. Redins Antikvariat har nyligen flyttat från Drottninggatan där det legat i många år. De har alltid ett bra sortiment av böcker som handlar om historia i allmänhet och våra tidsperioder i synnerhet. Numera hittar man dem lättast via deras hemsida.
Butiker utanför stan
Tärnsjö garveri finns i norra uppland, och här finns det sortiment vegetabilgarvat läder som man vill ha för sina medeltida läderprojekt. Närheten till Stockholm gör ju också att man kan ta sig dit relativt enkelt med tåg. För den kalligrafi och illumineringsintresserade rekommenderas Kreatima på Kungsgatan 58 i Stockholm. Där kan man hitta sidenmålarfärger, bläck, papper, pennor och alla övriga ritmateriel som behövs.
Kontakta gärna hemsideredaktören på web@nullaros.nordmark.org med fler tips om något saknas!
Skribent: Lia de Thornegge
Månadens Artikel #5, Juli 2012