Smockning, små onda veck

Smockning, små onda veck

Ett enkelt sätt att dekorera en skjorta eller ett förkläde är att göra lite smocking. För skjortor så smockar man kragar och manchetter, och i vissa fall längs ärmarna också. På förkläden så är det midjebandet som smockas.

Nu pratar vi alltså inte om någon slags pugilistisk verksamet, utan om små regelbundna veck som broderas fast i ett mönster. Det är en populär metod för att dekorera skjortor till tidigt 1500-tals mode, till exempel bland landsknechtar. Det finns också avbildningar från 1400-talet där förkläden tydligt har smocking i midjan. Om du har mer tid än pengar att köpa in dyr silke- eller metalltråd för broderier så är smocking ett utomordentligt alternativ eftersom det görs med lintråd.

artikel10_smock-durer
Durer, 1512, detalj av Virgin Mary suckling the Christ Child
artikel10_smock_Holbein_detail
Holbein, 1518 detalj av Porträtt av en ung man.

Det första steget är tyvärr ett tråkigt och enahanda slavgöra. För att få sin smocking perfekt så bör man mäta upp och markera hela det stycke som skall smockas med lämpligt medel (något som försvinner efter du sytt det färdigt). Allt i smocking baseras på en massa små och regelbundna veck. För att det ska bli jämnt så bör du mäta, och sy många smocking-trådar. Det vill säga minst fyra paralella rader med jämna förstygn där avståndet mellan alla rader måste vara lika längs hela tygstycket, och avståndet mellan varje stygn måste vara lika överallt. Minst fyra rader av detta, men om du vill göra något roligare mönster så rekommenderas starkt åtta eller fler rader.

artikel10_smock1Ett sätt att fixa dessa regelbundna stygn är att tillverka en liten papp-guide där du förmarkerar rader och kolumner och trycker hål igenom pappet som du sedan kan använda för att göra märken på ditt tyg, jag skulle rekommendera blyertspenna, eller tygmarkörpenna som kan tvättas bort.

Beroende på hur ordentlig man vill vara och hur mycket tålamod man har, så kan man stryka och eventuellt stärka det linne som ska smockas. artikel10_smock2För klassiskt landsknekt-utförande så mäter du den höjd din smockning ska ha, lägger på lika mycket till, samt en sömsmån på 1-2 cm och det är din arbetshöjd av tyg. Vik först in sömsmånen på tyget, vik sedan ner höjden – du har nu i princip själv-fodrat din smockning, och den råa tygkanten kommer skyddas på insidan av ditt arbete. Du kan nu markera på baksidan av ditt arbete med valfritt verktyg och göra dina förstygn. Tips är att se till att tråden kommer från baksidan till framsidan som det första och sista stygnet på vardera kant.

När du har sytt alla smockingtrådar är det dags att dra ihop tyget så att vecken framstår. Fäst trådarna på ena sidan, och dra försiktigt i andra sidan så att tyget veckas jämnt längs tråden och fäst sedan de lösa ändarna av tråden in mot tyget. Nu kan du börja sy fast vecken. För detta finns en hel del stygn. Det enklaste är helt enkelt efterstygn genom överdelen av vecken så att du fångar veck #2 och #1, sedan veck #3 och #2, och så vidare. För just denna del finns det faktiskt flera riktigt illustrativa videor och hemsidor:

YouTube Smocking 101 – Cable Stitch. På den kanalen på YouTube finns även flera andra smockingstygn dokumenterade. Det är mycket instruktiva videor, även om det förklaras på engelska.

http://www.creativekeepsake.com/pdfs/guide.pdf – är ett pdf-dokument som visar de vanligaste stygnen i lättförståeliga diagram.

Vanligtvis ankras smockningen med en rad, antingen högst upp eller längst ner på arbetshöjden, och sedan dekoreras resten med de olika smockingstygnen. För att tillverka något korrekt för din tidsperiod, leta upp ett porträtt att försöka efterlikna. Annars är det bara att leka fritt med de stygn som visas i instruktionsvideorna som finns i länken ovan.

http://www.pleatworkembroidery.com/ – är en hemsida skapad av en scait som grundligt utforskat smocking eller “pleatwork” som det kallas här.

Skribent: Lia de Thornegge
Månadens Artikel #10, December 2012