FAQ – Ny i medeltiden

FAQ – Vanliga frågor för dig som är ny i medeltiden

Vad är SCA?

Vanliga frågor för dig som är ny i medeltidenSociety for creative anachronism är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som i allmänhet förkortas SCA vi fokuserar på perioden mellan 599 till 1599, dvs sen folkvandringstid, vendeltid, vikingatid, medeltiden och renässansen. Föreningen startade 1966 i Kalifornien och finns nu representerad över stora delar av världen och har i skrivande stund 19 kungariken. SCA är en ideell organisation vars huvudsyfte är att sprida kunskapen om och genom eget aktivt deltagande utveckla sitt kunnande om perioden mellan år 599 till år 1599 samtidigt som vi ska ha så trevligt, skoj och roligt som möjligt. Det vi använder oss av är en ljusare bild av medeltiden utan svält, pest, kolera, riktiga krig och död.

Vad är Drachenwald?

Drachenwald är det kungarike som omfattar Europa, Mellanöstern och Afrika

Vad är Nordmark?

Nordmark är ett furstendöme i Drachenwald, Nordmark motsvarar det geografiska Sverige.

Vad är Aros?

Aros är ett härad i furstendömet Nordmark. Aros omfattar det moderna Uppsala.

Hur blir jag medlem?

Medlemsskap i föreningen sköts via Nordmarks medlemsportal. Även om våra aktiviteter är öppna för alla ser vi gärna att du väljer att bli medlem i föreningen. Ofta får du som betalande medlem i Aros och då även Nordmark och SCA rabatt på olika evenemang. Som betalande medlem har du även rösträtt i föreningen, rätt att hålla ämbeten i föreningen och organisera evenemang.

Vad gör ni?

Vår hobby handlar om att ha roligt och utveckla sig själv!
Vi organiserar egna evenemang, både stora och små, allt från informella hantverksträffar till stora fester och internationella sammankomster. Vi återskapar, experimenterar och skapar, inom områden som konst, hantverk, dans, bågskytte och matlagning med mera.
Vi har kämpalekar i form av strid i rustning, sk tung strid, fäktning och bågskytte/armborst. Inom SCA har vi även duktiga utövare av hantverk som sömnad, kalligrafi, illuminering, bryggning, matlagning, vävning, färgning, musik, sång och dans.

Var träffas ni?

Vi träffas den 28:e varje månad, för närvarande på Café Linne för en månadsfika, kl 19:00. Vanligtvis sker det symöten varannan lördag i Uppsala, och det hålls kämpaleksträningar på söndagar i både Uppsala och Stockholm, för dig i närområdet.

Hur gammal måste jag vara för att kunna vara med?

Vi tar emot i alla åldrar, men vi kan inte ta ansvar för unga människor under evenemang, så är du under 16 år önskar vi att du deltar i närvaro av målsman eller någon annan vuxen person. Våra evenemang är till för alla och många av medlemmar här i Europa har med sig barn i alla åldrar.

Vad kostar det?

Det här är en hobby som kan vara allt från billig till precis så dyr som du önskar. Det som styr är helt enkelt hur mycket pengar du själv vill lägga.
Att bara delta på hantverksträffar eller kämpaleksträningar brukar vara gratis men om vi hyr en lokal så är det självkostnadspris.

Tyg till en enklare dräkt och en basutrustning går på några hundralappar och tiden för att sy. Desto finare tyger eller utrustning du vill ha desto mer kostar det.
En enklare rustning går att ordna för några tusenlappar om du köper den, bygger du själv blir det billigare. En Milanesisk rustning i helplåt får du nog inte för under 30 000 kronor, fast även den blir billigare om du bygger den själv.

Ett vanligt helgevenemang går på ca 300 kronor exklusive resa och dricka.

Kan jag gå med i föreningen utan att ha några historiska kläder?

Javisst – det som krävs är ett försök till medeltida dräkt. Föreningen har lite enklare kläder att låna ut, men vi hjälper dig gärna att sy dina egna kläder. Under våra hantverks- och pysselträffar har vi vanliga kläder. I Uppsala har vi regelbundna symöten, ungefär varannan vecka.

Jag vill gå med men kan inte sy hur gör jag?

Vi hjälper dig att komma igång med sömnad, hitta mönster och material. En av de stora idéerna med vår verksamhet är just det aktiva deltagandet och skapandet.

Hur hög kvalité behöver jag ha på mina historiska kläder?

Det enkla svaret är –inte särskilt hög. Är du exempelvis lajvare så fungerar utmärkt att du bär dina lajvkläder, annars kan du enkelt sy upp en motsvarande T-tunika och hänga på dig ett bälte. Välj gärna material som linne eller ylle.
Vissa av våra medlemmar har byggt en hel garderob av historiska klädesdräkter, medan andra nöjer sig med en uppsättning kläder att festa i.
Vi har många medlemmar som gärna hjälper dig med hur du kan få bra kläder, men du väljer naturligtvis själv hur enkelt eller avancerat du vill göra.

Vad är feast gear, festväxel?

Feast gear eller festväxel är helt enkelt din tallrik, skål, mugg, bägare och bestick. För att hålla den medeltida stämningen när vi äter så har vi med oss detta själva. Det finns alla olika varianter från enkla lerskålar och svarvade träkärl till de som specialbeställt sitt porslin med sin heraldik på.

Vilka andra evenemang kan jag åka på?

Aros är medlem i den världsomspännande föreningen Society of Creative Anachronism (SCA) som omfattar mer än 30 000 personer över hela världen.
Det finns SCA-grupper fördelade över 19 kungariken i Europa, USA, Canda, Australien, Nya Zeeland och Afrika, varje grupp arrangerar sina lokala evenemang. Vad grupperna heter och var de ligger finner du via www.sca.org

Tänk på att SCA inte är en renodlad re-enactment group. Vi har en större bredd och godkänner egentligen alla perioder innan 1600-talet. I föreningen finns det flest personer med kläder från europeisk vikingatid, medeltid och renässans, men några enstaka har även tagit fram dräkter från romarriket och asien.

Jag är redan medlem i en annan förening, kan jag ändå gå med?

Självklart!
I SCA har vi aktiva medlemmar hos oss, som samtidigt är medlemmar i re-enctment och lajvgrupper. Vi har många gemensamma nämnare och vi välkomnar alla entusiastiska personer som är intresserade av att återskapa en bit historia.

Kan jag bära vanliga glasögon?

Naturligtvis, du får självklart ha det du behöver för att kunna röra dig obehindrat.

Får även kvinnor slåss i rustning?

Varför skulle de inte få det? Vi har många kvinnliga kämpar och vi gör ingen åtskillnad mellan män och kvinnor.

Däremot måste du vara 18 år för att få slåss i rustning, och över 14 år för att få fäktas. Du får självklart delta på övningarna även om du är yngre. Men du måste ha målsmans tillåtelse.

Jag är inte intresserad av att slåss i rustning, vad kan jag göra då?

Det finns otaliga saker att hitta på ifall du vill, allt från ölbryggning till broderi, från nålbindning till kalligrafi. Ifall du är intresserad av något så är det bara att fråga, vi hjälper dig gärna att komma igång med ditt område.

Varje år hålls det även Universitet i både Nordmark och Drachenwald dessa helgevenemang är späckade med kurser i allt från att göra mönster till hosor, lära sig fläta snören, heraldik till vilka de arkeologiska fynden är från Mary Rose.

Är era kämpalekar historiskt korrekta?

SCA har utvecklat sin kämpalek under en 40 års period genom en kombination av trial-and-error, östlig och västlig krigshistoria och medeltida avhandlingar inom ett modernt säkerhetstänkande. Kämpaleken sker under full kontakt, full fart och är oregisserad.
Från medeltiden, genom övningsjournaler och “King Renee of Anjou´s Book of the Toruney”, påvisas det att man använder sig av träsvärd under övningar. Våra rottingsvärd, vars vikt återger en motsvarande tyngd som i riktigt vapen, gör att vi kan återskapa hur det hade kunnat vara att slåss under medeltiden.

Fäktare använder sig av metallblad och de flesta har motsvarande skydd som i ”vanlig” fäktning: gallermask, vadderat över bröst och rygg, handskar och byxor. Det har dock blivit vanligare att våra medlemmar letar efter motsvarande historiska förlagor. Dock är det alltid medlemmens säkerhet som går före eventuell historisk återskapning.

Vad har ni för regler om att bära vapen?

Vi har vår hobby för att vi gillar att återskapa en bit av historien. Vi följer dock alltid svensk lag. Inom området för evenemanget, som en del av din dräkt, kan du därför bära ditt vapen, kom dock ihåg att det är du som ansvarar för att ingen blir skadad. Vi rekommenderar att alla vapen förses med snörning till sin skida eller med annat eggskydd, framförallt ifall de är slipade.
Det anses vara god sed att lägga ifrån sig vapen när man blir framkallad under ett hov eller när man befinner sig i sina krönta huvudens närhet.
Om du ska visa ditt vapen så är det du som är ansvarig för hanterandet.
Låna aldrig någon annans vapen utan att fråga om lov.

Är ni en lajvförening?

Nej. Vi har ingen påhittad berättelse som folk agerar runt, inte heller alver, orcher eller andra övernaturliga varelser.
De nivåer som du kan nå inom SCA är baserade på vad du lär dig eller på vad du gör för föreningen.
Vi har en hierarki som reflekterar vilken nivå de deltagande medlemmarna har tagit, men den är inte till för att vara exkluderande, utan grundar sig på ett belöningssystem för de medlemmar som väljer att vara mer aktiva än andra.
Vi har många medlemmar som är lajvare eller har varit lajvare och vi välkomna alla som vill vara med och delta i våra evenemang, men du kommer inte att finna vare sig vampyrer eller älvor på våra evenemang.

Varför har ni två namn?

Många av medlemmarna brukar ta sig ett medeltida alter ego (=persona). Många gör det för att kunna skapa en tydligare linje mellan återskapande och vanlig vardag.

Hur väljer jag namn?

Du får egentligen kalla dig precis vad du vill, men tänk även på att ditt namn även är en del av andras upplevelse, så undvik namn som är starkt förknippade med påhittade figurer som exempelvis ex Gandalf, Rand, Belgarion, Cinderella, Eowyn o.s.v. En god riktlinje är att du letar efter ett namn som funnits innan 1600-talet, och du får gärna välja efter den period som du tänkt att din klädesdräkt ska återspegla.

Jag är riddare i en annan förening, får jag använda mig av den titeln inom SCA också?

Nej tyvärr. Vi leker på vårt sätt med våra titlar, och andra föreningar leker på andra sätt.

Vad betyder alla titlar som ni har? Vad ska jag kalla folk?

Vår grundsyn är att alla är av nobelt folk, vilket innebär att du kan tilltala folk med min dam/ min herre ifall du vill vara extra artig.
Övriga titlar är en sorts belöning som den personen fått genom att ha arbetat för furstendömet/kungadömet, och som gör det enkelt för övriga att se vad den personen gjort för föreningen. Oftast brukar den första titeln någon i föreningen få vara Herr/fru (på eng. lord/lady). Denna fås i samband med att personen har varit med i föreningen ett tag och deltagit på evenemang.

Kung/drottning
-Ers majestät
Kronprins/kronprinsessa
– Ers kungliga höghet
Furste/furstinna
– Ers höghet
Baron/baronessa
– Ers excellens
Övriga kronor
– Ers excellens/ers nåd

Hur får jag en titel?

Enkelt sagt genom att vara aktiv i föreningen.

Vem bestämmer om vem som får titlar och utmärkelser?

Det är sittande kronor som bestämmer vem som förtjänar att få en titel. Denna bedömning görs dock genom rekommendationer från övriga inom föreningen. Så det är viktigt att du är med och hjälper till att rekommendera en person som du tycker gör väldigt gott för föreningen! Den första titeln, som följer med sköldebrevet (på eng. Award of Arms), delas ut av fursteparet eller kungaparet.

Vad menas med ”sittande kronor”?

Sittande kronor är de personer som just nu ”äger land”: baronparet av Styringheim, fursteparet av Nordmark, kungaparet av Drachenwald.

Vilka är de andra personerna som också har kronor?

När en person har tjänat som sittande krona får personen som tack en titel. Titeln beror på vilken nivå och hur många gånger personen har suttit på tronen.
greve/grevinna, hertig/hertiginna
-har suttit som kungapar 1 resp. 2 ggr
vicomte/vicomtessa
-har suttit som furstepar
court baron/baroness
-första baronparet eller suttit flera gånger som baronpar eller har blivit belönade med titeln Baron/Baronessa av sina regenter

Arrangerar ni offentliga arrangemang?

Generellt är vi en förening som gör saker för att vi själva skall ha kul men händer att vi är med på medeltidsfestivaler och gör andra uppvisningar ofta för att synas så att nya medlemmar kan hitta oss.

Vad är Dubbelkriget?

Dubbelkriget eller Knäckebrödskriget är ett evenemang som organiseras av Attemark (lokalföreningen i Skåne), det hålls samma vecka som Kristi Himmelfärdsdag och pågår i tio dagar. Evenemanget hålls i allmänhet så att vi har tillgång både till inomhusplatser och camping. Det är en vecka fylld med torneringar, kurser, hov och annat skoj och är ett av de största SCA evenemangen i Europa. Se mer här www.doublewars.org

Får vem som helst campa i medeltidslägret under medeltidsveckan på Gotland?

Campingen är till för medlemmar inom SCA. För att få campa måste du lösa medlemsavgift till SCA, samt ha ett godkänt tält.
Frågor om medeltidslägret kan du ställa direkt till mtv@nullstyringheim.se

Var kan jag hitta källor och material för min klädesdräkt, rustning etc.?

Inspiration kan du finna via internet. Sök på exempelvis googles bilder med sökord som 14th medieval, viking age clothing, armour during the middle ages, womens clothing 13th centrury o.s.v.
Det finns även väldigt mycket böcker om medeltid och historia inom alla möjliga områden som är utmärkta referenser.

Skribent: Lord Edricus Filius Offaeus, Aros Kastellan (nybörjaransvarig)
Månadens Artikel #6, Augusti 2012