Ett vanligt evenemang med föreningen

Ett vanligt evenemang med föreningen

För den som är ny kan det vara svårt att åka på sitt första evenemang. Man vet inte riktigt vad som väntar, eller hur saker arrangeras. Förhoppningsvis ska denna artikel beskriva ett vanligt evenemang, så att den som kommer för första gången ska känna sig trygg.

Evenemangspackning

Vanliga evenemang i SCA sker över helger. Ofta brukar man vilja packa sina grejer på torsdagen, eftersom fredag vill man komma iväg så tidigt som möjligt. Lite beroende på hur långt borta evenemanget är kanske man till och med vill ta ledigt på fredagen.

Crash spaceDin packlista kommer se ganska lika ut från gång till gång. Om den lokal där evenemanget sker har sängar kanske du bara behöver ha med lakan för att kunna sova över, i andra fall där man sover på golv, så kallat “crash space”, så måste du ta med liggunderlag eller luftmadrass och sovsäck och kudde. Vi tvingar ingen att sova i någon slags tidsenlighet och en modern pyjamas eller sovsäck kommer inte att sticka ut.

FestväxelFörutom sovsaker behöver du ha med dig festväxel, så kallat “feast gear”, det vill säga tallrikar, glas och bestick så att du kan äta din mat. Hos oss brukar all mat ingå i evenemanget, men aldrig dryck, så den måltidsdricka du vill ha utöver vatten måste du också ta med dig. Det enda undantaget är kaffe och te och eventuellt juice till frukost. De flesta brukar ha med sig en flat tallrik av något slag, en skål att äta ur, en sked, en kniv, eventuellt en petpinne, och ett glas av keramik, eller plåt eller glas.

Hur de ska se ut är svårt att säga, eftesrom vi leker i en sån bred tidsperiod, ett tips är att kolla efter en trätallrik på en loppis eller second-hand butik. Det brukar bli relativt billigt och tillräckligt bra för ett första försök. Sedan kan man titta sig omkring på evenemang efter saker som ser bra ut, kanske som matchar din tidsperiod, och fråga var ägaren har skaffat det.

Den sista punkten på listan är kläder och övrig utrustning. Det enda kravet för att få lov att delta på evenemang är ett försök till medeltida dräkt. Beroende på årstid och aktivitet kan detta bli olika mycket. Om du håller på med kämpalek, fäktning, bågskytte eller annan aktivitet så måste den utrustningen också med.

PysselPå evenemangen brukar det också finnas lite tid att sitta och pyssla, så något litet projekt som du kan packa med dig och jobba med på evenemanget kan vara en bra idé.

Väl på plats brukar de flesta dyka upp på fredag kväll. Då är det i allmänhet gemensam fest och umgänge med egen medförd dryck, eventuellt kan det finnas en lättare måltid för deltagarna, ibland har man med sig egna snacks att äta och dela med sig av. Ofta sitter man uppe till sent på natten och har det trevligt.

Kursdeltagare, Nordmarks Universitet 2007På lördagen sker mestadelen av aktiviteterna. Efter frukost börjar kurser, träning, tornering, eller vad som än erbjuds av deltagarna och arrangörerna. Om det förekommer kurser så är det föreningsmedlemmar som vill dela med sig av något, ibland kan det ha annonserats ut att man behöver vissa saker med sig för att delta, oftast går det bra att dyka upp som man är. Lunch serveras, och kurser och övriga aktiviteter fortsätter på eftermiddagen.

Om Kronor deltar på evenemanget, det vill säga Nordmarks Furstepar, Drachenwalds Kungapar eller något Baronpar så kan det också bli ett hov på kvällen. Oftast är det strax innan kvällens bankett, och folk brukar vilja byta om till lite finare kläder inför detta. Aktiviteterna brukar då avta kring fyra, och man byter om och ställer iordning hov och bankettsal. På hov delas utmärkelser ut, de som arrangerat evenemanget kanske tackas, eller om det var någon tornering så kallas vinnaren fram och gratuleras (läs mer om hov i SCA här).

BankettEfter hovet, när alla har sina finkläder på sig så brukar det sedan dukas upp bankett. Den består ofta av flera serveringsomgångar med flera rätter per omgång. Det kan vara bra att kolla upp antal rätter innan du tar för dig av den första – nybörjarmisstaget är att ta för mycket av en sak så du inte har plats för resten av den goda maten!

Buffet bordNordmark har en ganska starkt tradition av tidsenlig mat, och den största delen av alla rätter är lagade efter medeltida recept. Det kan betyda lite konstiga kombinationer av smaker och ingredienser för en som inte är van, men det är nästan alltid väldigt gott, och det är sällan man går från banketten utan att bli ordentligt mätt. Om du har allergier bör du ha anmält det när du förbokade dig på evenemanget. Vi är dock inte professionella kockar, så om dina matvanor är väldigt mycket utanför den vanliga ramen kan det vara en idé att lösa maten själv. Efter banketten, som ibland varar i flera timmar, fortsätter festen så länge folk orkar och kan.

På söndag brukar det serveras frukost, ofta förstärkt med rester från banketten, och alla hjälper åt att städa lokalen innan man åker hem. Föreningen har ett gott rykte om sig att lämna en lokal renare än den var innan vi kom, och det är något som vi verkligen försöker att upprätthålla.

Väl hemma igen, kan du pusta ut, packa upp och skaka ut  kläder, och värma dig i minnet från alla nya kamrater, lärdomar och minnen.

Skribent: Lia de Thornegge
Månadens Artikel #32, Oktober 2014