Pimp Your Site: Om Flaggor

Pimp Your Site: Om Flaggor

Inspiration och kom igång med standar, banner och pennons

Jaha, du har gjort ett försök till medeltida klädsel som du är nöjd med, du har ett tält som håller ute det värsta av regnet, ditt feast gear är redo och plasten i rustningen är väl dold under linne men du känner fortfarande att det är något som saknas för att få till den där medeltida känslan.

Ditt tält står mitt i den gigantiska 20 års jubileums-tältplatsen och du försöker förklara för din nya vän hur hon ska hitta rätt för att besöka dig men “det är det vita ekertältet bakom det vita vikingatältet till vänster om det stora vita ekertältet intill eldstaden där de alltid luktar underbart av nylagad mat” hjälper inte.

Helgens event hålls i en tråkig skollokal och trots att autokraterna har hängt upp många meter tyg för att dölja väggarna så känns det fortfarande som en standard skolmatsal.

Drachenwalds armé på Pennsic är rekordstor med 50 fighters och alla ska slåss med spjut. Hur ska du då lyckas hitta igen just de två som du har i uppgift att vara en enhet med?

FlaggorNu får du en snabb introduktion till heraldisk dekor i textil. Det finns olika modeller av textilier, banner, standar, pennons och gonfalons. Banner bars av adeln och visades upp om de själva var närvarande. Standar är krigsfanor som soldaterna samlades kring och var alltid hissade oavsett ledande individers närvaro. Standar har olika uppbyggnad beroende på region men kan innehålla landets flagga, vapen, symboler och text. Pennons är mindre, personliga fanor som ibland hissades på spjut och visade vapen eller symboler. En gonfalon hängs från en vågrätt pinne som i sin tur är fäst i en lodrätt pinne och visar upp vapen, symboler och/eller text.

Standar och pennons görs bäst av tunna lätta material så som lätt siden så att de är synliga i vinden. Gonfalons bör tillverkas i tyngre tyg så att de hänger rakt och stadigt. Tygval för banner beror på hur du har tänkt att den ska användas. Tyget kan målas, sys ihop eller med applikationer broderas eller dekoreras på det sätt du tycker passar.

Kolla också gärna igenom den handout (Heraldic Flags 11.5 MB pdf) som beskriver de olika typerna av flaggor, beskriver hur de byggs upp, samt en serie bilder från en helg där vi tillverkade åtta sidenstandarer.

En digitaliserad book från ca 1590 om Banners, Standads and Badges (på engelska)

Skribent: Lady Isabetta del Verde
Månadens Artikel #17, Juli 2013