Medeltida utflyktsmål i Uppsala
Om du är intresserad av medeltiden och bor i Uppsala så finns det en hel del resurser i staden med omnejd. Det här är en liten sammanställning av några av dem. Kontakta gärna hemsideredaktören på web@nullaros.nordmark.org med fler tips om något saknas!
För det första kan jag varmt rekommendera Uppsalas fina domkyrka. Bygget av den påbörjades på 1200-talet men stod klar först 1477. Varje år kan man få historien om domkyrkan och Uppsala berättat för sig i Uppsala Krönikespel som brukar sättas upp varje höst på domkyrkoplanen.
”En krönika över Uppsalas historia med kungar och adelsmän,borgare och präster, studenter och bönder. En färgsprakande föreställning som tar er med från sagans tid fram till våra dagar”
Från Krönikespelets hemsida
I sidokoren längs den östra väggen finns många detaljer att studera, speciellt det kor där Johan III (född 1537, krönt 1568, död 1592) ligger mitt emot sin första fru Katarina Jagellonicas (1526-1583) gravmonument. Om du är intresserad av 1500-talsdräkter så kan jag rekommendera att närstudera denna drottnings avbild. Det svenska helgonet Birgittas föräldrar finns gravlagda i samma kor där Erik den Heliges relikskrin finns i en vacker förgylld kista. Längst fram i kyrkan, i Vasakoret, finns alltså Gustav Vasa med två av sina drottningar i ett enormt monument. Där kan man titta på heraldiken, de vapensköldar som representerar områdena som Gustav Vasa styrde över. Har du tid så kom en söndag klockan halv ett, då det ordnas gratis guidning runt kyrkan. Man bör heller inte missa Skattkammaren som finns uppe i norra tornet, det kostar 40 kronor för vuxen, gratis för dem under 16 år. Här kan du se Drottning Margaretas Gyllene kjortel, och en hel hög snygga kyrkliga broderier och gravgods från Svenska kungar och drottningar, för att inte tala om de tre helt bevarade Sture-dräkterna från 1560-talet i all sin prakt!
Många av de fantastiska fynd som gjorts i landskapet norr om Uppsala från Vikingatid finns att beskåda tvärs över domkyrkoplan i Uppsala Universitets Museum Gustavianum. Museet är stängt på måndagar, och det kostar 50 kr för vuxen, 40kr för pensionärer och studender, och är gratis för personal och studenter vid Uppsala Universitet. Fynd från Valsgärdet och svensk Vendeltid finns här i deras permanenta utställning. Här finns också en av bara tre bevarade kuriosakabinett från tidigt 1600-tal, det Augsburgska konstskåpet. Förutom det finns även förhistoriska fynd från Etrusker och gamla egypten. Den som såg den svenska serien Anno 1790 känner nog igen denna byggnad och även den anatomiska teatern som finns högst uppe under kupolen från avsnittet som utspelade sig i Uppsala.
En minuts promenad ner från Gustavianum och Domkyrkan finns till sist även Upplandsmuseet. Det är stängt måndagar, men gratis för besökare. Här finns en hel våning med fast utställning av fynd från medeltiden i Uppland, samt även lite sentida historia från Uppsala stad.
Dessa finns att besöka året runt, och på sommaren är även museet ute i Gamla Uppsala öppet för besökare. Där kan man också passa på att ströva runt i det vackra kulturlandskapet kring högarna. Det är hit vi vandrar den sjätte juni när Aros gör sin pilgrimsvandring längs Eriksleden ut till Gamla Uppsala.
För lite mer samtida kulturyttringar kommer en rekommendation från Hertiginnan Vanna:
Konsert med medeltida ballader den 18 april 2012 på Fyrisskolan, som har ett utbyte med Italien. Eleverna har jobbat med åtta svenska ballader och deras motsvarigheter i Europa. De leds av en Professor Giordano, som är expert på ballader, och som gjort konserter i många år.
Skribent: Lady Lia de Thornegge
Månadens Artikel #2, April 2012