Vad är en vigilia?

På stora evenemang i Drachenwald kan man ibland träffa på en vigilia. Som nybörjare kan det verka mystiskt och bara för invigna, men det är ett jättebra tillfälle att lyssna och lära sig för den som är ny också.

The Vigil av John Pettie. 1884.
The Vigil av John Pettie. 1884. Wikimedia Commons

Vad är då en vigilia och varför finns de? Det är ett koncept som föreningen har tagit från medeltida ceremonier för att göra riddare. Dagen innan en väpnare dubbades till riddare genomgick de rengörningsritualer fysiskt och psykiskt. Att sitta en vigilia betyder att man vakar hela natten och förbereder sig för att upphöjas till riddare. Under medeltiden betydde det att man var vaken natten igenom för att be till gud i ett kapell för att göra sig redo för ett liv som riddare (Bild av målningen The Vigil av John Pettie, 1884).

Vigilior sker när någon ska upphöjas till pärskap, det vill säga riddare, laurel eller pelikan vår förening. Det är Kungaparet som tar beslut om det ska ske, men de måste tillfråga Ordern de vill utöka efter deras åsikt om kandidaten. När beslutet sedan är taget att fråga kandidaten om de vill acceptera den nya utmärkelsen utses oftast någon till koordinator för vigilia och så vidare eftersom kandidaten nästan aldrig vet om att det ska ske. Om det är någon som är bunden till en Pär, det vill säga är väpnare, lärling eller protege brukar den Pären oftast bli ansvarig för att koordinera det praktiska runt vigilian på det evenemang som verkar lämpligt. Eftersom pärskapen innebär mer inblandning och mer ansvar inför föreningen så måste kandidaten tillfrågas och svara ja för att upphöjas.

CW2010_086
Nya kläder och presenter för en vigilia

I SCA har vi ändrat ritualen lite för att anpassas till våra egna traditioner, men många delar är detsamma. Ofta brukar den som sitter vigilia ha nya kläder, ganska ofta en vit skjorta eller särk, efter de medeltida ceremonier där kandidaten sitter sin vigilia i bara underkläder – det vill säga en vit linnesärk eller skjorta. I vår förening görs det inte vanligtvis vigilior som varar hela natten, eftersom den person som blir satt på vigilia oftast inte vet om att det kommer ske förrän kvällen innan upphöjningen, och har inte själv planerat sin helg efter det. Vigilian skedde på medeltiden i ensamhet, och vi sätter ofta våra kandidater i ett eget rum eller paviljong, dit besökare kan komma och byta några ord, ge råd eller presenter eller bara gratulera kandidaten. Att det kommer besökare till kandidaten är något som vi har lagt till, för att det ger tillfälle för kandidaten att samla sina tankar, och ta råd från andra.

Candidate in her vigil tent, photo by Meisterinne Katheryn Hebenstreitz
Kandidat i sitt vigiliatält. Foto av Annika Madejska.

Enligt våra traditioner är det kungaparet som först går in till en kandidat som sitter avskilt, sedan medlemmar ur den orden som är den tilltänka. Tanken är att om du sitter vigilia för att kontemplera upphöjelse till Riddare så är det riddarna som kan ge dig bästa råden för att förbereda dig för det som väntar dig i framtiden. Efter dem kan vem som helst komma in till kandidaten som sitter vigilia, och även om man inte har några goda råd, kan man kanske ändå gratulera och lyckönska. Om man inte vill gå in och hälsa på kan det vara intressant att hänga utanför där alla andra också väntar på att få komma in. Här brukar nämligen de som har lång erfarenhet i föreningen och våra ideal vara, och det kan i bästa fall ske diskussioner och konversationer som belyser de mer filosofiska delarna av vår lek. För att ta ett ord från modern kontext så är det här vår värdegrund skapas och förmedlas. Det brukar ofta bjudas på plockmat och drycker av olika slag utanför en vigilia.

När jag nämner presenter så är det inget som förväntas eller är nödvändigt. Om man vet i förväg att någon kommer sättas på vigilia som man känner kanske man vill ge en personlig gåva, men i vår tradition är det oftast hemligt om det kommer ske så de flesta har inte möjlighet att förbereda presenter. För en ny Pär innebär det ju dock nya möjligheter att bära regalia, så ofta kommer presenter från de som redan är Pärer, till exempel en väska med pelikanemblemet broderat, ett par sporrar till en nybliven Riddare, eller en cape med lagerkrans runt fållen till en ny Laurel.

Det som jag beskriver ovan är inte det enda sättet att genomföra en vigilia. Det finns många varianter, ibland kan ett kungapar helt skippa vigilian, och direkt ställa frågan till en kandidat som får ge sitt svar. En vigilia kan också ske som en cirkel, där kandidaten och besökare alla sitter tillsammans för att prata, ställa frågor och diskutera vad det innebär att vara Pelikan, Laurel eller Riddare. Det kan vara högst organiserat eller väldigt informellt, det kan ta två timmar eller tio. Det kan ske på ett enda evenemang eller på flera olika. Gemensamt för dem är att det är tillfällen för oss att lufta frågor om vilka sorts värderingar som vi som förening försöker uppmuntra.

Om du har fler frågor om vad en vigilia är, gå gärna fram till närmsta Pär och fråga.

Skribent: Lia de Thornegge
Foto om inget annat anges: Lia de Thornegge
Månadens artikel #34, December 2014