18 september – Throw back thursday: Världsutforskare

Denna torsdags återblick på historien blir på en världsutforskare: Christofer Columbus.

ColombusMap.jpg
ColombusMap” Bibliothèque Nationale de France (CPL GE AA 562 RES). Från Wikimedia Commons. Detta är en så kallad portolan, föregångare till sjökort.

Den 18:e september 1502 landsatte Columbus i Honduras, under sin fjärde och sista resa till Den Nya Världen. Han utforskade under två månader denna kust, och landsatte flera gånger, första gången på Amerikas fastland den 14:e augusti, och en dryg månad senare igen i Honduras.

Fernando e Isabel.jpg
Bröllopsporträtt av Fernando e Isabelhttp://www.ub.es/duoda/diferencia/html/es/galeria.html. Från Wikimedia Commons.

Columbus var Italienare från början, men kunde företa sina upptäcktsfärder tack vare sponsring från det Spanska kungaparet Ferdinand och Isabella. Målet med resorna var att hitta bakvägen till Indien och Kina i förhoppningen om att den vägen skulle gå fortare och enklare än att segla runt Godahoppsudden, men rikedomarna i mellanamerika var inte fy skam de heller.

Denna sista resa blev Columbus med besättning fast på Jamaica en längre tid på hemvägen, men kunde, tack vare sina astronomikunskaper, förutspå en månförmörkelse. Detta “underverk” gjorde att infödingarna på ön bestod honom och hans män med mat så de klarade sig tills undsättning slutligen kom den 29 juli 1504. Ett bevis så gott som något att vetenskap och kunskapen därom är viktig att besitta.