Medeltidssömnad för nybörjaren

Medeltidssömnad för nybörjaren

Din första dräkt – lånade fjädrar

För att delta på evenemag arrangerade av Sällskapet för Kreativ Anakronism finns det bara två krav. Det första är att alla förväntas uppföra sig väl. Det andra är ett försök till medeltida dräkt – så innan du åker på ditt första evenemang måste du antingen låna eller på annat sätt ordna med det. Det är att rekommendera, om du inte redan har en, att låna dräkt första gången. Du kanske inte blir kvar (fast sannolikheten för det är låg – vi har alldeles för rolig) och du har antagligen inte ännu bestämt dig för vilken epok du vill försöka återskapa. Eftersom vår tidsperiod är väldigt bred så kan alla från Anglo-Saxare till renässansmänniskor dyka upp på evenemang, och det vore olyckligt om du lagt ner en massa tid på en dräkt om du första gången du bär den kommer på att du hellre hade en helt annan sorts kläder! Använd ditt första evenemang att lära känna folk och se vad de har på sig. När du ser någon som har på sig något som du gillar gå då fram och fråga om dräkten. De flesta kommer att reagera positivt och berätta precis det du behöver veta.

-Hej! Jag är ny här, Adam heter jag. Jag satt och tittade på dina kläder, de är så snygga; kan du berätta om dem?
-Så trevligt! Jag är Bertil. Tack så mycket! Jag har på mig en dräkt från 1300-talet med /…/

Till det andra evenemanget kan du ju då försöka sikta på att skaffa dig en enkel egen dräkt. Det går alltid att använda plånboksmetoden: Fråga om någon kan tänka sig sy upp kläder åt dig mot betalning, och var beredd på att det kostar. I de flesta lokalgrupper finns det förutom hjälpsamma medlemmar som kan låna ut sina egna kläder också en samling kläder till utlåning.

artikel14_somnadOm du är särskild road av handsömnad så finns det många som kommer heja på dig i det, men åter igen så kan det vara så att du inte riktigt har bestämt dig för vilken tidsperiod du vill ha och investerar tid och energi åt ”fel” håll. Tills du har ett par dräkter att byta mellan så är rekommendationen att sy på maskin för att spara tid. Det är bättre att ha en färdig klädsel på ett trevligt evenemang än ett halfärdigt projekt hemma i soffhörnet.

Vad exakt betyder ”ett försök till medeltida dräkt”?

Det kan vara svårt att definiera ett försökt till medeltida dräkt, och det kan ibland vara ett rörligt mål. Alla har varit nybörjare, och alla har olika intressen, i SCA har vi en ganska stor förståelse för det. Vi har de som varit medlemmar i femton år, har sina tre dräkter som de producerade när de började och det är försök nog. Vi har medlemmar som varit med i två år, tillverkat sin sjunde dräkt och håller på med det åttonde som är en förbättring över den förra, och vars försök till dräkt nog aldrig kommer att upphöra att förädlas. Den som är intresserad av dräktsömnad kan gå precis hur långt som helst hos oss, men vi välkomnar också de som bara vill ha bekväma kläder som inte sticker ut allt för mycket för att istället koncentrera sig på bryggning, spinning, rustningssmide, vävning, snideri, kämpalek, fäktning, matlagning, biodling, keramik – ja allt vad männisor sysslade med då när det begav sig.

Vi ställer inte egentligen några krav annat än att kläderna ska inte vara uppenbart moderna – som tur var så är det i dagens Sverige relativt enkelt att få tag på tyg och mönster som hjälper dig att tillverka medeltidiga kläder. Vi har heller inga krav på vilken status du väljer att återskapa då alla våra medlemmar förutsätts vara låg-adel till en början, men om du vill vara bonde så går det utmärkt det också. Det finns också en poäng med att se ut som en nybörjare från början – du kommer märka att andra behandlar dig lite mer varsamt och kanske förklarar sig när ett eller annat ord jargong kommer upp i konversationen. Om din dräkt är helt klanderlöst perfekt från början är det mer osannolikt att folk tar dig för en nybörjare och spontant börjar guida dig genom vår förenings många snåriga grenar. Om du genast berättar att du är ny så kommer de göra det ändå, och ge dig komplimanger för fin klädsel.

Tygval – linne, ylle, siden och päls

artikel14_tygVi vet idag att under största delen av den tidsperiod som vi återskapar så bar man i princip alltid ett lager underkläder gjort av linne, och ett eller fler lager över det av linne, ylle, siden eller päls. Bomull är ett problematiskt ämne som många har diskuterat och kan nog bli en helt egen artikel en annan gång, men om man vill vara korrekt bör man i de flesta fall välja linne över bomull. Det åsido så kan det vara ett bra alternativ för foder eller om man vill göra prov-plagg för att testa ett nytt mönster. I Uppsala finns det flera tygbutiker, och de flesta har både linne, ylle och siden som lämpar sig för medeltidssömnad.

Att ha ett lager närmast kroppen som är lätt att tvätta är väldigt praktiskt eftersom det är det som kommer suga upp alla orenheter från dig och skydda ytterkläderna från din hudolja. Ytterkläder i material som påverkas negativt av att vattentvättas kan sedan bara hängas upp, vädras och borstas rena.

Huvudbonader var också en viktig del av klädseln, det är sällan man ser människor avbildade utan något på huvudet, under stora delar av medeltiden kan man som man bära en coif (det fina gamla svenska ordet är förresten kvejf), och som kvinna en fyrkantig slöja knuten runt huvudet på olika sätt.

Som skodon kan du använda mörka läderskor, eller kängor snarare än gymnastikskor som är vita, rosa eller lila till en början. Självklart går det bra att använda glasögon om du inte kan ha linser.

En enkel dräkt att börja med

artikel14_patternsDet finns alltså inom SCAs tidsgräns ”innan år 1600 med fokus på europeisk medeltid” många tidsperioder och en stor variation på det mode man går klädd i. Det bästa med det är att du kan välja en tidsperiod vars kläder smickrar din kroppsform. Vill du ha tätt sittande kläder kan en bliaut som var högsta mode på 1100-talet vara intressant, 1300-talets figurkramande mode vara attraktivt, eller så kan 1200-talets bylsiga mode vara för dig, vill du att kläderna ska stödja upp din figur och ge dig en vacker hållning kan det sena 1500-talet förnöja.

För den som vill dyka in och börja tillverka eget mönster för medeltida plagg så finns beskrivningen från The Medieval Tailor’s Assistant (av Sarah Thursfield) för hur man tillverkar ett mönster översatt till svenska och publicerat på bloggen Vie Sa Ga med författarens medgivande.

I princip kan man säga att underkläder har sett ut ungefär likadant i nästan alla kulturer och tider fram till 1800-talet. En särk är gjord av fyrkantiga bitar som sys ihop med så lite tygspill som möjligt för att tillverka en lång skjort-liknande med ärmar. Urringning för hals varierar lite mellan tidsåldrarna, och volymen på underplagg varierar också. Men i princip är det en rektangel linne för framstycke, en lika stor rektangel för bakstycke. Mindre rektanglar till ärmar, med en underarmskil som är en kvadrat för att ge rörelsevidd. Manchett och krage är också en variant som tillkommer och försvinner genom åren, beroende på hur plaggen ovanför ska sitta. Detta underplagg i linne är tillverkat så att det kan tvättas ofta och hårt och skyddar ytterkläderna från dig, så det är viktigt att avsluta alla sömmar ordentligt.

Skribent: Lia de Thornegge
Månadens Artikel #14, April 2013