För den som är intresserad av Engelsk renässans är ett besök i London en riktig höjdpunkt. Förutom det som finns i muséer (Victoria&Albert Museum, Museum of London, British Museum och The Wallace Collection bland annat), kan man hitta skatter i Towern och med en kort resa med båt eller tåg besöka Hampton Court Palace, man kan vandra runt i Westminster Abbey och se Drottning Elisabeths korsett, och man kan återskapa känslan av att gå på teater på 1500-talet i den återuppbygda Shakespeare’s Globe.
Hampton Court Palace
På Hampton Court Palace (Wikipedia, officiell hemsida), det säte som Henrik den åttonde (Henry VIII), använde under sin regeringsperiod, kan man se många ikoniska porträttmålningar, stå raklång inne i de enorma eldstäderna i köket och vandra runt i de anlagda trädgårdarna. Om man tittar på deras årliga schema kan man också planera in sitt besök under någon av de helger när köket är i full produktion och kunniga reenactors i dräkt lagar mat som på 1500-talet med alla de kärl, verktyg och recept som finns kvar och som de har efterforskat och producerat på nytt.
The Wallace Collection
Tycker man om keramik eller rustningar ska man definitivt inte missa The Wallace Collection (Wikipedia, officiell hemsida) som ligger mitt inne i London strax norr om Oxford Street mellan Marble Arch och Oxford Circus. I korridorerna mellan de fantastiska rustningsrummen står målade majolica tallrikar i långa rader. Här finns också 1500-tals rummet där ett av de berömda Bronzino-porträtten av Eleonora av Toledo hänger. Mer gömda små skatter här är miniatyrpoträtt från 1500talet gjorda i vax, ett självporträtt av Hans Holbein d.y. och övervåningarna fulla med sjuttonhundratalsskatter.
The British Museum
British Museum (Wikipedia, officiell hemsida) är självklart värt ett besök, eller flera. Det är en enorm samling från förhistorisk tid, genom hela medeltiden och fram till 1900-talet. För renässansturisten finns smycken, keramik, stengods och ännu mer majolica och en himla massa mer! Bland annat finns många delar av The Cheapside Hoard, vilket är ett fynd av 1500-tals smycken gjorda med “fuskmaterial”, renässans-bijouterier. Mer av detta fynd finns på Museum of London.
Museum of London
De flesta fynden som gjorts gällande medeltid och renässans i London huseras på Museum of London (officiell hemsida), här finns stickade plagg kvar från 1500-talet, mer av The Cheapside Hoard och en himla massa pilgrimsmärken i tenn som har grävts fram från Themsen. Museum of London är också det museum som har publicerat flertalet fantastiska arkeologiböcker om medeltida fynd i London (Knives & Scabbards, Textiles & Clothing, Shoes & Pattens, Dress Accessories, The Medieval Household: Daily Living)
V&A
På Victoria & Albert Museum (Wikipedia, officiell hemsida) i Kensington finns också en stor samling föremål. Bland annat en stor mängd avgjutningar från gravmonument, en mängd plagg från 1500-talet och framåt och en stor katalog broderier och tyger från medeltid och renässans. Här kan man, liksom på British Museum, spendera flera dagar utan att ha sett allt som finns att se. Bland många häftiga saker finns här Layton jackan, där man kan se en kvinna bära det på ett porträtt vid sidan av det bevarade plagget.
National Portrait Gallery och National Gallery
National Portrait Gallery och National Gallery som båda ligger vid Trafalgar Square är också värda besök. På National Portrait Gallery är det första rummen ägnade åt Tudor och Elizabethanska porträtt. Här finns den stora familjetablån med Sir Thomas Moore, här finns Drottning Elizabeth som prinsessa i sin röda klänning med många fler. På The National Gallery finns flertalet Holbeinmålningar som inte är porträtt av kungafamiljen, en mängd tavlor av Veronese, och andra Italienska och Holländska renässansmålare, målningar och skisser av Leonardo da Vinci med mycket mer. Ett tips är att titta på gruppscener från 1500-talet och studera de detaljer som dyker upp i marginalerna, och på kanterna. Här kan man ofta finna tips och inspiration till alla tillbehör som man som en modern återskapare behöver för att bilden som renässansmänniska ska bli komplett.
Förutom de museer som redan nämnts finns det många fler ställen att besöka, och de flesta av dem är också intressanta med ett vikinga-, eller medeltidsperspektiv. Det finns nästan en hel våning på British Museum med fynd och föremål från vikingatiden, och många av gipsavgjutningarna i V&A är från 13 och 1400-tal. För att riktigt se färdigt allt som finns att se i London som kan vara av intresse för en SCAit måste man nog spendera en månad – är inte det en lycklig tanke?
Bilder: Alla bilder i denna artikeln är tagna av Lia de Thornegge. Vänligen använd dem inte utan att först ha frågat om lov: lia.thornegge@nullgmail.com
Skribent: Lia de Thornegge
Månadens Artikel #28, Juni 2014